Sivut

maanantai 27. lokakuuta 2014

Valintoja...

Ajattelin hieman avata nytten tuota chilin kasvatukseen liittyviä valintoja ja kasvatustapoja.

Kivivilla

Valitsin idättämiseen tällä kertaa kivivillan, koska siinä ei viihdy tuholaiset ja sitä ei tarvitse steriloida ennen käyttöä. Koska multa ja turve on hyvät steriloida kiehuvalla vedellä ennen käyttöä. Lisäksi kasvatan muutaman chilin vesiviljelyssä (ebb&flood), joten siihen luonnollisin valinta on kivivilla. Minua viisaammat ovat kertoneet, että kasveilla on erillaiset multajuuret, kuin vesijuuret. Yksi syy siihen että vuoden 2014 vesiviljely ei ottanut onnistuakseen voi olla juurikin multajuurien vaihdosta vesijuuriin, joka muistaakseni ottaa muutaman viikon.

Kivivilla on rakennusten lämmöneristykseen käytetty materiaali. Idätykseen tarkoitettu kivivilla eroaa ainoastaan eristykseen tarkoitetusta kivivillasta vain sillä että siihen on lisätty kemikaalia, joka parantaa veden pidätyskykyä.

Ebb&Flood

Ebb&Flood eli vuoksi ja luode. Eli tämä vesiviljely perustuu samaan kuin vuorovesi. Pumppu pumppaa alasäiliöstä ravinneliuosta yläsäiliöön, jossa kasvit ovat ruukkusorassa (tai hydrosorassa). Kun vesi täyttää hiljalleen kasvuastian, samalla se työntää vanhaa ilmaa soran välistä pois. Ja kun vesi laskee takaisin alasäiliöön, niin samalla se vetää perässään tuoretta ilmaa (happea) soran väliin ja kasvien juurille.

Lisäksi saan vielä lisäaikaa tehdä viimeisen päätöksen, kasvatanko turpeessa vai mullassa loput chilit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti