20 toukokuuta 2023

Roskaton retkipäivä

Toukokuun kolmas lauantai on perinteinen Roskaton retkipäivä, jota lähdimme viettämään kummikohteeseen eli Kytäjä-Usmin retkeilyalueelle. Kohteena toimi Iso-Haiskarin laavu, jonka luona yövyimme riippumatoissa.Päivää voisi kuvata tapahtuma rikkaaksi. Kiitos Jennin, joka oli luonut meille gps laitteelle reitit ja listauksen geogötköistä jota matkan varrella voidaan etsiä. Tämän ansiosta löydetiin ihana polkureitti Iso-Haiskariin ja vältimme metsäautotiet. Kohta simme ensiksi pienen ihmisen pöllö unirätin, joka oli pudonnut matkasta. Saimme yhteyden henkilöön, joka oli jo tiedustellut kyseisen unilelun perään. Niinpä pöllö lähti meidän mukaan ja päätyi sunnuntaina kohti omaa kotia.


Kohtasimme inokkaita partiolaisia joiden kanssa nautimme lounasta ja samalle Näädät pääsivät tutustumaan riippumattoihin. Kohtasimme myös muita retkeilijöitä, jotka olivat kiinnostuneita riippumattoilusta ja muun muassa vedensuodattimesta.

Olemme luopuneet vedenkannosta retkillä eli käytössä vain vesipullot ja sitten muuten vedet suodatetaan luonnosta. Tällä kertaa veden ottaminen aiheutti puolittaisen talviturkin heiton. Itse en kuullut sitä molskahdusta mikä siitä lähti tai saattaa olla, että kuulin mutta en osannut yhdistää mitä tapahtui.

Lähdetiin vielä etsimään geokätköjä, kun nyt on käytössä Garmin eTrex 32x. No kaksi ensimmäistä kätkö jolle suunnattiin olikin sellaisia jotka olisi vaatineet kiipeilyvälineitä eli se niistä kätköistä. Ehkä olisi voinut tutustua atribuutteihin, ennen kuin lähtee kätköä etsimään. No ei muuta kuin seuraavalle kätkölle, joka löydettiin hetken pyörimisen jälkeen.Palattiin kätkön etsintä reissulta Iso-Haistkarin toista puolta ajatuksen, että nähdään myös toisesta suunnasta kyseiset maisemat. Kun sunnuntaina tullaan sitä reittiä sitten toiseen suuntaan... Eipä muuten palattu sunnuntaina sitä kautta. Ei olisi onnistunut mitenkään rinkan kanssa, kun polku oli aika umpeen kasvanutta paikoin ja vetistä. Lähdettiin katsomaan mistä polku kulkee ja mistä päästään ojan yli takaisin polun tapaiselle. Ei muuta kuin katsomaan mihin voisi uskaltaa astua ja mistä voisi saada tukea että, ei tarvitse ottaa yhtään pulahdusta tai muta kylpyä. Yli päästiin ja takaisin leiriin. Pahoittelut entiselle työkaverille, jolle sanottiin, että kyllä sieltä pääsee (näin luultiin, ennen omaa kokemusta).

Yö meni mukavasti, kun oli tankannut iltapalksi tortillalättyjä kanamunalla ja juustolla. Yö oli hieman viileää, mutta ei voi sanoa palelleensa eli ei tarvinnut pukea lisää päälle keskellä yötä.


Uudet lintuhavainnot olivat lauantaina punasotka ja metsäkirvinen, sekä sunnuntaina kuusitiainen. Muita lintuja jotka havainnoitu lauantaina oli sinisorsa, palokärki (ääni), talitiainen ja peippo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti