16 elokuuta 2016

Kuulumiset ja Chili-bataattilaatikko

ChiliSiili on viettänyt tässä kohta vuoden päivät blogin osalta hiljaiseloa ja nyt Chilifestareiden jälkee tuli fiilis, että nyt pitää herättää tämäkin blogi henkiin... Uutta kipinää sain ja nyt jo aloin miettimään seuraavaa kautta, kun edellisestäkään en ole vielä satoa edes kerännyt.

Jos katsahtaa viime vuoden puolella itämään laitettuihin siemeniin ja mihin päädyttiin niin suht heikosti on mennyt. Laitoin itämään seuraavat lajikkeet:

c. annuum lajikkeet ovat:
Goat's weed (siemeniä 3/0)
Guajillo (siemeniä 3/2)
Minipaprika orang (siemeniä 2/2)


c. baccatum lajikkeet ovat:
Aji Fantasy (siemeniä 4/1)
Inca berry (siemeniä 3/1)
Lemon Drop (siemeniä 3/1)
Omnicolor (siemeniä 3/0)
Panambi (siemeniä 3/0)
Trepadeira do Werner (siemeniä 3/0)


c. chinense lajikkeet ovat:
Peito De Moca (siemeniä 3/0)

Sitten laitoin lisäksi vielä Bolivian Rainbown, joka nyt jopa lähti kasvamaan. Sitten viime vuodelta säilytin seuraavat yksilöt: Aji Norteno, Habanero Golden, Piispanhattu, Lemon Drop, Leutschauer ja Rocoto Orange (idätetty 11/2014).

Viime vuoden kasvatit tuottavat jo pikku hiljaa satoa, lukuun ottamatta Rocotoa. Rocotossa oli muutama kukka, mutta mitään muuta ei ole vielä tuottanut. Nyt odotetaan, josko uudet kukkaset toisivat jo edes yhden hedelmän maistettavaksi. Niin ja uusien osalta taitaa jäädä hiljaiseksi sadon tuottaminen, paitsi paprikoiden osalta. Koska kaikki ovat aikas rääpäleitä ja syksy alkaa kolkutella ovella eli siis nyt käyn taistoa itseni kanssa mitä tulen jättämään talven yli.

Vuoden 2015 kasvatit

Aji Norteno, taustalla Rocoto Orange

Habanero Golden, taustalla Rocoto Orange

Leutschauer


Festareilta tuli osteltua taas vaikka mitä, mutta suurin yllättäjä tänä vuonna tuoreista chileistä oli Scotch Bonnet. Tykästyin erittäin hyvään makuun, jota myös rocotoissa on. Lisäksi tuli taas osteltua taas vaikka mitä soosseja, mutta nyt olen laittanut Poppamiehen Korean BBQ soossia wokvihanneksiin. Kerron seuraavassa postauksessa sitten lisää reseptivinkkejä, kun ensiksi teen muutamat kokeilut. Mutta festareilta mieleen jäi Rocoto-Fetatahna..
Starfish, Aji Panca, Scotch Bonnet, Aji Verde, Mantzano, Lemon Drop, Medina, Orange Flame, Aji Norteno

Oho.. huomasin muuten, että joulukuussa on jäänyt julkaisematta tekemäni bataattilaatikon ohje... eli tässä vielä pohjustusta mistä idea tähän alunperin on lähtenyt eli ChiliSiili ei syö joululaatikoita. Jouluna syön melkeinpä kinkkua, graavilohta ja päivällä itse tehtyä lihapiirakkaa, jonka resepti on isomummolta peräisin. Mutta tuli repäistyä ja tein itse oman suun mukaisen bataattilaatikon.

ChiliSiilin Chili-bataatilaatikko

noin 1kg bataattia
400g Chilin makuista tuorejuustoa
1 dl korppujauhoja
2-3 tl tuorettua inkivääriä raastettuna
1 tl Bhut Jolokia Rust chilijauhetta (jos haluaa mietoa jätä pois tai korvaa muulla chilijauheella)
2 kananmuna
n. 1 tl hienoa merisuolaa (maun mukaan)

Pinnalle:
1 rkl korppujauhoja

n. 2 rkl voita (vuole nokareet juustohöylällä)
Kuori ja keitä bataatti suola vedessä. Kuori ja raasta inkivääri sillä aikaa kun bataatti kypsyy. Murskaa bataatti muussinuijalla ja sekoita joukkoon loput ainekset. Sekoita vielä kuohkeaksi sähkövatkaimella. Kuvioi laatikko ja lisää vielä pinnalle korppujauho ja voi nokareet. Kuumenna uuni 175 astetta ja paista noin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti